Nytt fynd av bärnstens-halsband är ett bland få arkeologiska indikationerna på vikingars närvaro i Byzantium

Det vikingatida bärnstens-halsbandet hittades under utgrävningar av den antika staden Bathonea i dagens Istanbul. Fyndet har blivit uppmärksammat på grund av att tidigare har få arkeologiska bevis funnits för uppgiften om att skandinaver ska ha reste till det bysantinska området för att ta värvning som legosoldater under 600-talet. Dock kan halsbandet i Bathonea även ha kommit dit via flertalet handelsrutter. Bland andra intressanta fynd från 2015 års utgrävning av staden fanns en Hittitisk gudinne-figurin som tros vara ca 4000 år gammal.

Läs mer: http://mobile.todayszaman.com/national_traces-of-vikings-found-at-bathonea-archaeological-excavation-in-i-stanbul_406316.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera