Veckans fynd – butiken Svenska Hem

Veckans fynd utgörs av ett foto från verklighetens Svenska Hem, som i dagarna uppmärksammas genom SVT-produktionen Fröken Frimans krig. På bilden ser vi en av de första butikerna på Mäster Samuelsgatan 3 i Stockholm. Förutom mathandel gav man bland annat ut en tidning, tillhandahöll ett litet bibliotek på en av butikernas övervåningar (se bilden) samt ordnade kurser i medborgarskap. Bland kooperativets mer kända medlemmar kan nämnas Selma Lagerlöf och Ellen Key. Den som startade kooperativet under 1900-talets första år var lärarinnan Anna Whitlock och ett antal andra kvinnor som en konstruktiv reaktion på den samtida mathandelns dåliga standard. Vad vi på Arkeloggen brukar kalla; föredömligt! 

Läs mer: http://www.svenskahemsbutiker.se

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera