Veckans fynd – Balkåkra-”trumman”

Det unika föremålet i brons hittades 1847 i en skånsk mosse och dateras till ca 1500 f.kr. Bronsföremålet har endast en motsvarighet i dagens Ungern och av analyser på de båda föremålen att döma har de tillverkats i samma verkstad, förmodligen i Ungern innan en av dem importerades till våra breddgrader. Runt om på föremålet finns de så kallade solkorsen, vilka är vanligt förekommande även på hällristningar. Teorierna om vad den så kallade Balkåkra-trumman använts till har varit många, allt från sol-altare, pall-dekoration till trumma eller gogong. Eftersom inga större slitspår efter slag finns på dess ovansida, är många däremot skeptiska till just trumm-teorin.

Läs mer: http://blog.svd.se/historia/2012/07/11/ar-balkakratrumman-en-trumma/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera