Dagens historiska datum – 27 januari

Den 27e januari 1945 anlände de allierade styrkorna till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, ett av många fångläger under andra världskriget. Händelsen har gett upphov till den internationella minnesdagen för historiens största folkmord, något som pågick för endast 70 år sedan. Diskrimineringen av människor med judisk härkomst pågick i stora delar av Europa, och bland annat forna Sovjetunionen försöker än idag tona ner sin egen hantering av dem. Historiker uppskattar att 6 miljoner judar och ytterligare 5 miljoner andra krigsfångar mördades av Hitlers nazist-parti på grund av saker såsom etnicitet och oliktänkande. Endast 12% av de anställda vid Auschwitz blev prövade och dömda för sina brott och jakten på krigsförbrytare pågår än idag. Fotografierna från lägren tillhör historiens mest horribla och på samma gång viktigaste dokument, men av respekt för de döda och efterlevande har vi på Arkeloggen valt att här inte publicera dem direkt. Med detta inlägg vill vi istället uppmana er att själva söka kunskap om dessa händelser, eftersom glömska är framtidens värsta fiende.

Läs mer: http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005143

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera