Veckans fynd. Tema vardagssaker -Gaffeln

Vi kör tema Vardagssaker på Veckans fynd ett par veckor! Vi börjar med gaffeln. Gaffeln har en lång historia över stora delar av världen. Olika typer har använt såväl i Kina, Romarriket och inom flodkulturerna. Den tvåspetsiga gaffeln blev populär i början av medeltiden bland de högre stånden och eftersom den ansågs vara en lyx-artikel förbjöds den i skotska och franska kloster på 1500-talet. Framåt 1600-talet var gaffeln dock allmänt spridd bland de europeiska högre stånden, men i Sverige blev gaffeln allmängods hos allmogen först på 1800-talet. På bilden en silver- och pärlemorinfattad gaffel med motiv av bland annat två korslagda svärd från mitten av 1500-talet. Bild Bohusläns museums silversamling.

Läs mer: http://blog.svd.se/historia/2014/07/03/hur-gammal-ar-gaffeln/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera