Visste du att…

Visste du att… Den dag vi i Sverige kallar Alla hjärtans dag är en blandning av äldre tiders fertilitets-kult, romerska martyrer och medeltida romantik? En av de mest kända berättelserna är den om martyren Valentinus av Rom.  Enligt legenden ska denne i slutet av 200-talet e. Kr ha fängslats efter att ha genomfört kristna vigslar mellan soldater och deras käresta, något som var brottsligt eftersom kristendom var förbjuden liksom för soldater att gifta sig. Valentinus ska under sin tid i fångenskap bland annat ha gett en fångvaktares dotter hennes syn tillbaka, och sedan strax innan han avrättades den 14e februari också skrivit en lapp till dottern signerat ”Din Valentin”. Under samma tid firade man i Rom fertilitets-högtiden Lupercalia, något som förmodligen redan innan Valentins påstådda martyrskap bidragit till att förknippa årstiden med romans. Under medeltiden upptogs dessa legender i populärkulturen och sedan 1800-talet har man i och med en rad kommersialiseringar skickat kort med kärlekshälsningar, så kallade Valentine’s card. På bilden ser vi en av de påstådda relikerna från en St. Valentin i kyrkan Santa Maria in Cosmedin i Rom.

Läs mer: http://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera