Skanningar av 20 000 år gamla figuriner ger nya detaljer

Tidigare har figurinerna från sydöstra Ryssland nära Baikalsjön tolkats som så kallade Venus-figuriner med en idealiserad kvinnogestalt, men de nya fynden som hittills inte gått att se med blotta ögat indikerar att figurerna som karvats ur mammutbetar eventuellt föreställt verkliga personer. Med hjälp av när-skannade teknik har man nämligen upptäckt att de 20 000 år gamla figurinerna har varit avbildade med såväl klädedräkter, ryggsäckar och accessoarer. Man tror sig även se att figurerna föreställer både män, kvinnor som barn, och den vanligaste klädedräkten som forskarna tyckt sig se på de 29 analyserade figurerna är en slags pälsoverall. Spännande!

Läs mer: http://siberiantimes.com/science/casestudy/features/f0213-world-famous-ancient-siberian-venus-figurines-are-not-venuses-after-all/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera