Veckans fynd – Osebergsgraven

En av den mest välbevarade och fyndrika vikingatida gravarna i Skandinavien byggdes åt två kvinnor år 834 i dagens norska Vestfold. Kvinnorna, 80 respektive 50 år gamla, begravdes i ett 21 meter långt och 5 meter bredd ek-skepp med rika utsmyckningar, och trots att graven plundrats tidigt hittade man vid utgrävningen 1904 en rad mycket välbevarade gravgåvor. Bland dessa kan nämnas 5 trä-sängar, diverse husgeråd, vävstolar, textilier och skeppsattiraljer. Även ett stort antal djur har följt kvinnorna i graven, bland annat 15 hästar, 6 hundar och en oxe. Kvinnorna hade också fått med sig en mindre trävagn som bland annat har bildsniderier som föreställer 9 katter. Denna katt-symbolik tillsammans med det stora antalet sängar gör att flera forskare förknippar de gravlagda kvinnorna med fruktbarhetsgudinnan Freja.

Läs mer: http://www.khm.uio.no/english/visit-us/viking-ship-museum/exhibitions/oseberg/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

2 thoughts on “Veckans fynd – Osebergsgraven

Kommentera