Glaspärlor från dansk bronsålder har samma ursprung som liknande i Tutankhamuns grav

Pärlorna som uppmärksammades redan för ett par år sedan har visat sig härstamma från en verkstad i Amarna, samma som har tillverkat inlägg i Tutankhamuns dödsmask för ca 3400 år sedan. Det är sammanlagt 23 pärlor, och en av dessa hittades i en av de kända danska ekkistegravarna där en ung kvinna begravts med en så kallad soldisk vid höften. Arkeologer tror att pärlorna hamnat i Danmark tack vare täta handelskontakter med Egypen och Mesopotamien där Danmark exporterade bärnsten. Eventuellt har dessa kontakter även inneburit ett utbyte av liknande religiösa uppfattningar där solen stått i centrum.

Läs mer: http://www.haaretz.com/jewish/archaeology/1.707620

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera