Ruinerad (i samarbete med STARK)

Ruinerad – Össeby kyrkoruin
Den här veckan besöker vi Össeby kyrkoruin i Vallentuna, norr om Stockholm. Kyrkan är förmodligen byggd under 1200-talet och har använts av den lokala församlingen. Ett vanligt problem som drabbade många av de här små medeltida kyrkorna var att församlingen tillslut blev för stor och fick helt enkelt inte plats. 1837 övergavs kyrkan och församlingen flyttade istället till Garns kyrka som ligger en bit bort. Några år senare drabbades kyrkan av en brand efter ett blixtnedslag och det som återstod tilläts förfalla.
Under 1960-talet bildades en förening som samlade in pengar för att restaurera ruinen som då var i mycket dåligt skick. Idag är det hembygdsföreningen som har hand om skötseln och tack vare deras arbete har ruinen fått ett nytt liv med bröllop, dop och gudstjänster.
På området finns också en runsten med inskriften ”Här ligger Huskarl”. En huskarl var en fri tjänare till samhällets ledare, alltså ingen träl utan en person som kunde lämna sin tjänst närhelst hen önskade.

Foto: Einarspetz/Wikimedia Commons

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera