Ruinerad (i samarbete med STARK) – Stjärntorps slottsruin

Den här veckan tar vi en tripp till Stjärnorps slottsruin i Östergötland. Slottet uppfördes av greve Robert Douglas och stod klart 1662. Arkitekten var Nicodemus Tessin den äldre, ni vet han som också ritade Drottningholm och Skokloster? Det brukas berättas att greven gjorde en pakt med sin goda vän Axel Lillie om att de båda skulle bygga sina slott höga nog för att de skulle kunna se varandra från högsta våningen. Huruvida det är sant eller inte vet vi inte idag men Axel Lillie slutade iallafall inte slottslös, han såg nämligen till att bygga Löfstads slott som idag är ett populärt besöksmål. Robert hade dock inte så mycket tur med sitt slott, det förstördes nämligen i en brand den 12 maj 1789. Flyglarna återställdes ganska snart men huvudbyggnaden blev för dyr att bygga upp igen och lämnades därför åt sitt öde.

Foto: Tor Svensson/Wikimedia

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera