Veckans fynd – Dalahästen

Denna vecka uppmärksammar vi ett klassiskt svenskt föremål. Ett av de första omnämnanden av en så kallad dalahäst sker i mitten av 1600-talet i samband med en häxrättegång i Mora. Enligt denna utsago skulle hästarna bland annat ha använts för att tjuvmjölka grannars kor och även gått ärrenden mellan barn och djävulen. Dalahästarna såldes på marknader och anses allmänt ha blivit vida spridda i samband med att man började tillverka bland annat Mora-klockor och de så kallade allmogeskåpen där överblivet trä blev till hästar. De karaktäristiska målningstekniken på hästarna kallas för kurbits (även krusning) och återfinns på såväl möbler, i konst och i kyrkor från 1600- och 1800-talet. Inspirationen till dessa exploderande blom-mönster kan ha kommit från allmogens återkommande arbetsvistelse i herremansgårdarna, där bland annat kakeldekorationer kan ha inspirerat till allmogens egna konstuttryck. Sedan början av 1900-talet har dalahästen fått stå som symbol för Sverige och i samband med världsutställningen i New York 1939 tillverkades en nära 3 meter hög dalahäst som tornade över den svenska utställningen. Än idag är dalahästen den populäraste souveniren att köpa med sig från ett besök i Sverige. På bilden en unik dalahäst tillverkad i Boda omkring 1850 som nyligen såldes på auktion för den nätta summan 195 000:-

Läs mer: http://www.grannas.com/mainframe.php?page=varforenhast

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera