Forskning visar på starka samiska influenser under vikingatiden

Att samerna tillhandahöll pälsverk till vikingatida handelsmän i söder är välkänt, dock menar arkeologen Gunilla Larsson i sin forskning att samer till och med kan ha ingått i samhällets toppskick. Analyser på bland annat den så kallade Viksbåten från ca 1030-talet och liknande från båtgravar i Badelunda socken visar att dessa har tillverkats med samisk teknik. Förutom detta indikerar även DNA-analyser från båtgravarna i Badelunda en samisk härkomst. På grund av detta anser Larsson, som doktorerade i ämnet 2007, att den samiska befolkningen kan ha varit en integrerad del av vikingatidens sociala strukturer på en hög nivå.

Läs mer: http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.3733682-samiska-spar-finns-ocksa-i-roslagen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

One thought on “Forskning visar på starka samiska influenser under vikingatiden

Kommentera