Ruinerad (i samarbete med STARK) – Riseberga klosterruin

Ruinerad – Riseberga klosterruin
Den här veckan tar vi en tur till det gamla klostret i Riseberga utanför Fjugesta i Örebro län. Klostret började byggas under 1100-talet och var ett nunnekloster inom cistercienserorden. Med tiden blev nunnorna en viktig arbetsgivare för bygdens invånare, de var även mycket kunniga inom sjukvård och skriftkonst. De fick även mottaga donationer av mark och egendomar av människor som ville trygga sina själar efter döden eller få en fin gravplats i klostret. Tillslut ägde klostret mark i sex landskap, det mesta arrenderades ut vilket gav klostret goda inkomster. Det finns flera namngivna abbedissor från de skriftliga källorna, bland annat Ragnhild på 1400-talet och Dorotea på 1500-talet.
Klosterväsendet drabbades hårt av Gustav Vasas reformation och den slutgiltiga dödsstöten för Riseberga kom 1546 då elden bröt ut och klostret brann ner. Idag är det endast en gavelvägg som fortfarande står kvar. En rolig detalj är att man under 1800-talet ska ha hittat en ölfat från nunnornas tid där ölen fortfarande var drickbar.

Foto: Pål-Nils Nilsson.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera