Dagens historiska datum – 21 april

Enligt legenden ska staden Rom ha grundats 21 april år 753 f.kr av tvillingarna Romulus och Remus. Datumet för grundandet tros dock ha bestämts först långt senare när Rom slutat varit ett kejsardöme och blivit en republik under 500-talet f.kr. Romulus och Remus ska ha tillhört en kungaätt men uppfostrats av först en varghona och sedan en herde. Efter att ha fått reda på sin verkliga identitet och återtagit sin titel bestämde bröderna sig för att grunda en egen stad på platsen där vargen diat dem som små, på dagens Palatinen i centrala Rom. Legenden lyder dock att bröderna ska ha blivit osams och hamnat i handgemäng vilket slutat med Remus död. Således är Rom enligt denna legend uppkallad efter Romulus. Den grekisk versionen gör däremot gällande att staden skulle ha grundats av Aeneas som flytt från Troja. Dessa båda berättelser smälte sedan samma till en.

På bilden den så kallade Palatinska varghonan föreställande tvillingarna bli diad, förmodlingen tillverkad under tidig medeltid.

http://www.historytoday.com/richard-cavendish/foundation-rome

Läs mer:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera