Veckans fynd – Hallonflickan

År 1943 påträffades strax utanför dagens Falköping ett skelettet av vad som skulle visa sig vara en ung kvinna i 20-årsåldern. Skelettet låg med bundna, uppböjda ben i det som under den senare stenåldern varit en ca 1 meter djup sjö, men som senare omvandlats till en torvmosse. Kvarlevorna togs in för undersökning, vilken visade att kvinnan dött ca 3000 f.kr, varit 1,45 m lång och att hennes maginnehåll bestod av en stor mängd hallonkärnor, vilket betyder att döden inträffat någon gång på sensommaren. På grund av skelettets läge i sjön/torvmossen tros flickan ha varit bunden, bragts om livet och sänkts ned i sjön. Varför går endast att spekulera om. År 2011 gjorde arkeologen och konstnären Oscar Nilsson en ansiktsrekonstruktion av flickan som fått smeknamnet Hallonflickan.

Läs mer: http://www.falkoping.se/upplevagora/falbygdensmuseum/arkeologi/historienomhallonflickan.4.72ebe57112f738bf408800024302.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera