Ruinerad (i samarbete med STARK) – Selångers kyrkoruin

Ruinerad (i samarbete med STARK) – Selångers kyrkoruin

Vid Selångerssjön utanför Sundsvall finner vi veckans ruin. Den första byggnaden på platsen är en träkonstruktion som uppfördes redan på 1000-talet men ersattes ett par hundra år senare av en stenkyrka. Precis som många andra kyrkor är även denna ombyggd och tillbyggd i omgångar, under 1400-talet dekorerades kyrkan invändigt med kalkmålningar.

I kyrkan förvarades under medeltiden ett exemplar av Hälsingelagen (daterad som äldst till 1320), fastkedjad i väggen. 1781 invigdes en ny kyrka för bygdens befolkning och den gamla fick förfalla. Idag hålls både dop,bröllop, gudstjänster och konserter i ruinen under somrarna.

Alldeles invid kyrkobyggnaden finns även en vikingatida runsten (M10). Stenen är delvis skadad men namnen Une, Ane och Karl går att utläsa som de som lät resa stenen.

Foto: Bengt A Lundberg.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera