Veckans fynd – Çatalhöyük

I sydvästra Turkiet ligger den största och mest välbevarade neolitiska boplatsen i världen. Denna som var i bruk mellan ca 7400-5600 f.kr har i omgångar grävts ut sedan 60-talet och är idag världskänd för sin speciella arkitektur, omfång och till synes jämlika sociala villkor. I Çatalhöyük, som direktöversatt betyder ungefär ”gaffel-kullen”, bodde under dess storhetstid mellan 3000-8000 människor i ett stadsliknande komplex utan gator där invånarna istället rörde sig på hustaken för att ta sig ned till boplats-utrymmen via stege. Inne i husen har man hittat figuriner, verktyg, keramik och rester efter hushåll som både odlade och jagade för sitt uppehälle. Under husgolven har man även hittat gravar, där man uppenbarligen begravt en del familjemedlemmar, och analyser på skeletten visar bland annat att män och kvinnor åtnjutit samma kostvanor och livsstil. Tillsammans med avsaknaden av något som tyder på en centralmakt, tex annorlunda bebyggelse eller gravskick, tolkas detta som att samhället i Çatalhöyük varit ett jämställt sådant.

Läs mer: http://www.catalhoyuk.com/site

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera