Dagens historiska datum – Slaget vid Stiklestad

Den 29e juli år 1030 stod slaget vid Stiklestad då Olof Haraldsson, sedermera Olof den helige, stupade. Olof som återkommit till Norge för att ta tillbaka sin förlorade krona blev i Stiklestad besegrad av en bondehär bestående av lokala stormän. Olof var impopulär bland annat på grund av tvångskristnandet av landets invånare, trots detta blev han två år efter sin död helgonförklarad som följd av påstådda mirakel i anslutning till kungens lik. Olof den helige kom att bli Nordens första och mest populära helgon och många kyrkor är idag uppkallad efter honom. Även flera helgonbilder finns bevarade där St. Olof ofta känns igen på sin underliggare, en person som ligger vid dennes fötter och ofta representerar kristendomens seger över hedendomen.

Läs mer: http://stiklestad.no/english/history/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera