Ovanlig Maya-grav med inskriptioner utgrävd i Belize

Graven som hittades i Xunantunich, västra Belize, innehöll en ung man, dateras till ca 700-talet e.kr och påträffades av en slump i samband med utgrävningen av ett större byggnadskomplex. Av strukturen att döma har byggnaden uppförts för att husera graven, något som enligt arkeologerna är ovanligt inom Maya-kulturen. Förutom kvarlevorna hittade man i graven även stentavlor med inskriptioner som pekar på att mannen i graven tillhört den mäktiga dynastin vars symbol utgjorts av ett orm-huvud. Den flera meter i diameter stora graven anses nu vara en av de största som någonsin påträffats från Maya-kulturen.

Läs mer: https://www.theguardian.com/science/2016/aug/06/maya-snake-dynasty-tomb-belize-ruins

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera