Veckans fynd – ”Venus” från Brassempouy

Denna detaljerade skulptur av ett människoansikte hittades i en grotta nära Brassempouy, sydvästra Frankrike, år 1892 och tros vara ca 24 000-26 000 år gammal. Den 3,5 cm höga skulpturen som tillverkats av en mammut-bete påträffades tillsammans med en rad andra figuriner, och samtliga tros ha varit tillverkad av en konstnär tillhörande den så kallade Gravettien-kulturen. Flera arkeologer har påpekat att figuren tycks könlös, och att benämningen Venus är en kvarleva från dess fynddagar. Det rutmönster som figuren har på huvudet har tolkas både som en huvudbonad och som en frisyr, eventuellt någon form av flätor. På grund av dess materials skörhet visas figuren endast upp vid väl valda tillfällen på Musée d’Archéologie Nationale i Saint-Germain-en-Laye, nära Paris.

Läs mer: http://www.visual-arts-cork.com/prehistoric/venus-of-brassempouy.htm

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera