Underjordisk tunnel påträffad i Hettitisk stad – men journalisters dateringar haltar

I den Hettitiska staden Alacahöyuk i centrala Turkiet har man hittat en hittills 23 meter lång underjordisk tunnel som enligt The Independent tros vara ca 2300 år gammal. Denna typ av tunnlar, som är kända under namnet potern, har enligt arkeologerna ofta anlagts under slott och löpt under marken ut i staden. Bland fynden finns en skrifttavla med instruktioner från en kung till en präst om hur ritualerna bör gå till. På grund av detta tror man att tunneln mynnat ut i en religiös byggnad som ännu inte hittats. Utöver tunneln har även kvarlevor efter en människa hittats på platsen.

Se videon:

Läs mer: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/2300-year-old-hittite-secret-passage-found-in-turkey-a7230416.html

Eftersom de flesta fynden från Alacahöyuk dateras till ca 2500 f.kr (hittite monuments)tillsammans med faktumet att hettiterna-riket föll ca 1200 f.kr (NE) bör den enligt The Independent 2300 år gamla tunneln ha byggts av en efterföljande kultur någon gång 300 f.kr. Detta framgår dock inte i artikeln och verkar överhuvud taget inte vara fallet. Förmodligen ser vi ett exempel på journalisters bristande historiekunskaper där man blandat ihop epoken 2300 f.kr med åldern 2300 år. Eller, om någon har mer insikt i perioden och kulturen i fråga, känn er välkomna att förklara närmare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera