Turkiet: marmorstaty av gudinnan Kybele hittad på sin ursprungliga plats

En ca 110 cm hög staty av den Anatoliska gudinnan Kybele har hittats i det antika fästet Kurul, nordvästra Turkiet. Statyn påträffades i en inrasad del av fästet som föll för en romersk armé för ca 2100 år sedan, vilket gör den till landets första marmorstaty som hittats på sin ursprungliga plats.

Läs nyheten: http://www.dailysabah.com/history/2016/09/09/2100-year-old-statue-of-cybele-the-anatolian-mother-goddess-unearthed-in-northwestern-turkey

Kybele-kulten, som eventuellt har föregångare ända tillbaka till den Anatoliska stenåldern, adopterades först av grekiska kolonisatörer och spred sig senare även vida omkring i det romerska imperiet där hon gick under namnet Magna Mater; den stora modern. Gudinnan hade både manliga och kvinnliga präster och framställdes oftast tillsammans med en trumma och ett eller flera lejon. På bilden nedan en liknande staty i romerska marmor från ca 50 f.kr.

Läs mer: http://www.ancient.eu/Cybele/

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera