Sibirien: nyupptäckt, 50 000 år gammal nål anses vara världens äldsta

En ca 7 cm lång nål har hittats i den så kallade Denisova-grottan i sydvästra Sibirien. Nålen som är gjord av ett ben från en större fågel anses vara ca 50 000 år gammal, 10 000 år äldre än den hittills äldsta i världen. Nålen har använts av Denisova-folket och det nya fyndet tyder på en mer avancerad kultur än man tidigare föreställt sig.

Läs nyheten: http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/n0711-worlds-oldest-needle-found-in-siberian-cave-that-stitches-together-human-history/

Denisova-folket tillhör en relativt nyupptäckt gren av det tidiga människosläktet och har eventuellt utvecklats parallellt med neandertalarna. Hittills finns mycket få mänskliga kvarlevor av denna tidiga kultur, varför deras utseende och släktled är svåra att kartlägga. I samma grotta har man dock under tidigare grävsäsonger bland annat hittat ett 40 000 år gammalt armband i bergartsmaterial. Nedan en bild på armbandet och det arkeologiska arbetet i Denisova-grottan.

Läs mer: http://archaeology.about.com/od/hominidancestors/qt/Denisovans.htm

image

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera