Danmark: 3000 år gammal ost påträffad i intakt keramikkärl

Nu får arkeologerna tillbaka för gammal ost. I danska Silkesborg på Jylland har man i en avfallsgrop upptäckt ett helt intakt kärl med vad som efter analyser har visat sig vara en 3000 år gammal fastbränd ost. Att hitta matrester är ovanligt och ännu ovanligare är att hitta intakta livsmedel. Ostens sammansättning och utformning kan nu komma att säga mycket om livsmedelstillverkning på en bronsåldersgård.

Läs nyheten: http://www.sydsvenskan.se/2016-09-14/snacka-om-vallagrad-3000-arig-ost-funnen-i-dansk-stenaldersgryta

Återigen har dock journalisterna tagit fel på dateringen, Sydsvenskan kallar fyndet för stenåldersgryta, när det för 3000 år sedan i själva verket rådde bronsålder i Danmark. Någon som däremot har hittat rätt i tidsperiodernas snårskog är Västerbottens-Kuriren, vilka å sin sida då har missat bilden på den vällagrade osten.

För ett antal månader sedan var ett 2000 år gammalt bröd från Herculaneum i Italien vårt Veckans fynd. Detta förkolnades i samband med Vesuvius utbrott år 79 e.kr och bär fortfarande bagarens namn.

image

Läs Veckans fynd – brödet från Herculaneum

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera