Lappland: tecken på rituell aktivitet vid nyupptäckta hällmålningar

År 2013 upptäcktes en rad ca 6000 år gamla hällmålningar i dagens Arjeplogfjällen, och nu har en arkeologisk undersökning genomförst intill platsen. Bland fynden finns en kritpipa från 1700-talet, tillrättalagda stenplattor och tecken på en större eldverksamhet. Enligt arkeologerna rör det sig inte om en matlagningsplats utan fyndet av stora mängder kol bör snarare kopplas till rituella handlingar.

Läs nyheten: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6517432

Förra året analyserades motivet av arkeolog Per H Ramqvist och enligt honom är målningarna unika. Detta eftersom de endast visar geometriska figurer och inga igenkännbara motiv, såsom älg vilken är det vanligaste motivet på hällkonst i landets norra delar. Läs denna nyhet här.
Nedan en digitaliserad avbild av motivet utförd av Ramqvist.

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera