Italien: 5800 år gammal snösko påträffad i närhet av Ötzis fyndplats i Dolomiterna

Snöskon som hittades av en kartograf redan 2003 låg som kuriositet i 10 år på personens kontor då denne trodde att föremålet var högst 100 år gammalt. Detta innan misstankarna om en äldre datering uppkom och snöskon lämnades till arkeologer. Föremålet visade sig vara ca 5800 år gammalt och tillverkat i björk. Närheten till platsen där den välbevarade Ötzi hittades i början av 90-talet är intressant och visar att människor under kopparstenåldern har färdats kontinuerligt över de ogästvänliga alp-passen.

Läs nyheten: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/09/12/worlds-oldest-snowshoe-found-on-a-glacier-in-italys-dolomites/

Att ta sig genom snötäckta områden har varit en angelägenhet över hela världen genom hela förhistorien. Nedan illustrationer av olika äldre typer av snöskor, och för er som vill läsa hela historien om dessa föremål kan göra det här.

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera