Skottland: tusentals hällristningar dokumenteras av privatpersoner och experter

I Skottland finns ca 2500 registrerade hällbilder av vilka de flesta dateras till ca 4000-2000 f.kr, dvs bondestenåldern och tidig bronsålder. Nyligen startade ett projekt för att dokumentera ännu fler och bland personerna som redan anses ha bidragit finns en privatperson som med hjälp av GPS och kompass letar och dokumenterat motiven som fortfarande gömmer sig i landskapet.

Läs nyheten: https://www.theguardian.com/science/2016/sep/17/rock-art-amateur-archaeologist-scotland

Nyligen avtäcktes den så kallade Cochno-stenen i Skotland, vilken på grund av skadegörelse varit täckt i över 50 år. I den ca 5000 år gamla hällen finns gropar och ringar ristade, och dessa anses vara ett av Europas bästa exempel på stenålders- och bronsålderskonst.
Läs mer här.
Nedan en bild på ett av Cochnostenens motiv och video som visar hur hällen dokumenteras med 3D-teknik.

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera