Västmanland: runsten riskerar skador – ansvariga planerar ”besiktning”

Den 1000-åriga runstenen som sedan 1300-talet ligger inmurad i Sala sockenkyrkas yttervägg ligger utsatt för både nötande grus och fuktangrepp. Detta har Sala-Heby Vikingavänner uppmärksammat såväl kyrkan, kommunen och länsstyrelsen på, men hittills har man endast fått besked om att detta ska ses över. Vikingavännerna ansökte i ett försök att bevara stenen om att få tillverka en kopia att placera på en central plats i staden, något som kommunen gick med på med villkoret att någon annan än de betalar.

Läs nyheten: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/oro-for-runstenen-i-sala

I våras uppmärksammades runsten U620 i Upplands-Bro, vilken under ett helt år hade stått vandaliserad utan åtgärder. Enligt länsstyrelsens kommentar till Stockholm Direkt väntade man på polisens brottsplatsundersökning, vilken senare lades ned. På Riksantikvarieämbetets sida kommenterar någon i maj i år att runstenen äntligen blivit restaurerad, detta isåfall inom 3 månader efter att media uppmärksammat vandaliseringen.
Om någon boende i området kan bekräfta detta för oss är vi tacksamma.

Runsten U620 i Upplands-Bro före och efter vandaliseringen
Runsten U620 i Upplands-Bro före och efter vandaliseringen

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/runsten-totalforstord-efter-vandalisering

Kanske kan ett uppmärksammande av runstenen i Sala sockenkyrka också innebära en påskyndad åtgärd för att skydda stenen från skador och fukt?
Om du vill stötta Sala-Heby Vikingavänners kamp för stenen kan du gilla deras Facebook-sida eller ge ett bidrag till projektet att tillverka en replik av runstenen på Postgironummer 336-3751.

Återstår bara att kommunen håller löftet om att tillhandahålla en plats för denna.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera