Debatt: släktingar förfäras över historiska felaktigheter i nytt drama om Howard Carter

I den nya brittiska serien som porträtterar återupptäckten av Tutankhamons grav år 1922 har upphovsmakarna tagit sig konstnärliga friheter som upprört nu levande släktingar. Det rör sig om ett barnbarns barn till lord Carnarvon som var vän, finansiär och partner till Howard Carter, vilken upptäckte den världsberömda graven. I tv-serien framställs lord Carnarvon som okunnig och en påhittad kärlekshistoria pågår också mellan Carter och Carnarvons dotter, två felaktigheter enligt den nu levande släktingen.

Läs nyheten och se trailern: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3805960/ITV-drama-featuring-fictitious-love-affair-Tutankhamun-s-tomb-upsets-Egypt-adventurer-s-great-grandson.html

Så nära som på samtliga filmer vilka utger sig för att baseras på en sann berättelse har förmodligen fått utstå kritik. När Sveriges första och största historiska storfilm om Jan Guillous tempelriddare Arn utkom utstod även den experternas kritik. Bland annat att ingen under tidig medeltid kunde, såsom Cecilia i filmen/boken blir, klosterförvisas. Inte heller hade förmodligen en välbärgad kvinna, liksom Arns mamma ses göra, själv ha påtat runt på åkrarna. Detta gjorde trälarna, enligt en av kritikerna.

Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=1788527

image
Ur filmerna om tempelriddaren Arn.

Hur viktigt är historisk korrekthet i fiktiva verk? Beror det kanske på hur väl man tagit hänsyn till den ofta skiftande mängden tillgänglig information? I fallet med lord Carnarvon och Howard Carter finns nu levande släktingar att ta hänsyn till, medan Arn-berättelsen rör sig mer mellan fiktion och historia. Eller bör vi kanske ta underhållning för vad det är, och om man så vill komplettera med en dokumentär?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera