Afrika: 9 års fängelse för förstörelse av världsarv i Timbuktu

Under juli månad år 2012 ockuperade den islamistiska terrorgruppen Ansar Eddine staden Timbuktu, Mali. I ett försök att utplåna ogudaaktiga monument förstördes ett tiotal mausoleum, en antik moské och tusentals antika skrifter som samtliga härrör från stadens storhetstid under 1300-1500-talet. Nu har ledaren och jihadisten Ahmed al Faqi al Mahdi, som beordrade förstörelserna, dömts till 9 års fängelse av internationella brottmålsdomstolen i Haag, vilka anser att handlingarna klassas som krigsbrott. Detta är första gången någon döms för krigsbrott i samband med förstörelse av kulturarv och många hoppas nu att liknande mål ska tas upp.

Läs nyheten: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6526575

När islamisterna intog staden lyckades dock invånarna att smuggla ut ca 10 000 av de antika skrifterna som behandlar astronomi, matematik och teologi. Och de senaste åren har Malis regering tillsammans med lokala hantverkare återrestaurerat de skadade monumenten.

Sidi Yahia-moskén som utsattes för angrepp, men nu har restaurerats. Foto: Mission de l'ONU au Mali - UN Mission in Mali
Sidi Yahia-moskén som utsattes för angrepp, men nu har restaurerats. Foto: Mission de l’ONU au Mali – UN Mission in Mali

Läs mer: http://www.reuters.com/article/uk-mali-crisis-timbuktu-idUSLNE86202G20120703

Läs om familjerna som räddade de antika skrifterna: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/de-raddade-skrifterna-fran-extremisternas-forstorelse

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera