Öland: Albrunnastenen visar sig vara del av större skeppssättning

Den stora Albrunnastenen ska ersättas som en följd av skador och som ett led i åtgärden har man utfört en mindre undersökning av området. Undersökningen gav resultat i form av spår efter stentuff, något sombekftar det man misstänkt, att stenen ursprungligen varit del av en större ca 20×25 meter stor skeppssättning, dvs en grav från Vendeltid/vikingatid.

Läs nyheten: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6526172

I Sverige finns skeppssättningar både i södra och norra delarna av landet varav den största är Ale stenar på Skånes kust. Denna består av 59 st stenar i en ca 60×20 meter stor konstruktion. Namnet härrör förmodligen från uttrycket ”de stora stenarna på åsen”och har således ingen person-koppling. Stenarna tros ha uppförts på 600-talet men äldre gravar har hittats i anslutning till skeppssättningar, varför de vetenskapliga teorierna om dess olika funktioner har varierat genom åren.

Läs mer: http://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/kaseberga-och-ales-stenar/ales-stenar/

Ale stenar. Bild: Wikimedia Commons
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera