Danmark: Tollundmannens tå återlämnas till sin ägare

När Tollundmannen upptäcktes och undersöktes på 50-talet avlägsnades bland annat en tå från de 2300 år gamla kvarlevorna. Denna som skulle användas för att experimentera med nya konserveringsmetoder har dock varit försvunnen i över 60 år, fram tills nu då dottern till den forskare som i mitten av seklet experimenterade med tån återlämnat den till Silkesborgs museum. Kvinnan lämnade tillbaka tån tillsammans med andra arkeologiska artefakter som familjen haft under hennes barndom och tagit fram för visning vid festliga tillfällen.

Läs nyheten: https://www.thelocal.dk/20161021/danish-mummys-missing-toe-found-after-60-years

Tollundmannen påträffades i en mosse nära dagens Silkesborg och är en av världens bäst bevarade mumier. Kvarlevorna tillhör en ca 40-årig man som dog någon gång på 300-talet f.kr. Mannen har förmodligen förlorat livet genom hängning, något som styrks av både fynd av rep samt den rättsmedicinska undersökningen han fick vid fyndtillfället. Mannen sista måltid bestod av någon form av välling eller gröt, men orsaken bakom hans död är och förblir oklara.

image
Tollundmannen tas 1950 upp i en specialtillverkad låda för att forslas till och undersökas på Silkesborgs museum.
Eftersom konserveringsmetoderna under 50-talet inte var de bästa har endast huvudet konserverats, och sedan 1987 ligger en kopia av mannens kropp utställd tillsammans med det riktiga huvudet. Foto: Silkesborgs museum
Eftersom konserveringsmetoderna under 50-talet inte var de bästa har endast huvudet konserverats, och sedan 1987 ligger en kopia av mannens kropp utställd tillsammans med det riktiga huvudet. Foto: Silkesborgs museum
Mannens över 2000 år gamla ansikte tillhör en av världens bäst bevarade. Foto: Silkesborgs museum
Mannens över 2000 år gamla ansikte tillhör en av världens bäst bevarade. Foto: Silkesborgs museum

Läs mer på Silkesborgs museum: http://www.museumsilkeborg.dk/Welcome_to_the_story_about_Tollund_Man

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

2 thoughts on “Danmark: Tollundmannens tå återlämnas till sin ägare

Kommentera