Massachusetts: platsen för pilgrimernas första bosättning eventuellt lokaliserad

I Plymouth har arkeologer från Massaschuettes universitet påträffat fynd som indikerar att platsen för pilgrimernas första bosättning från 1620 har lokaliserats. Bland fynden finns benrester efter tjur, keramik från innan 1650 och stolphål. Området som undersöks ligger i centrala Plymouth, i utkanten av det område man tidigare ansett ha utgjorts av den tidigaste bebyggelsen. Enligt arkeologerna har man aldrig tidigare påträffat arkeologiska spår på sin ursprungliga plats efter pilgrimerna, från vilka det redan finns en mängd skriftliga källor.

Läs nyheten: http://www.bostonglobe.com/metro/2016/11/22/clues-pilgrims-original-settlement-unearthed/PpLwWF9OiAZaCSG0Eft0GN/story.html?p1=BGMenu_Article

Platsen där arkeologerna hittat spår efter vad de tror är den första bosättningen vid Burial Hill i centrala Plymouth.
Platsen där arkeologerna hittat spår efter vad de tror är den första bosättningen vid Burial Hill i centrala Plymouth.

Plymouth-kolonin, dit de religiöst separatistiska pilgrimerna kom 1620, var den andra viktiga kolonin som grundades i dagens Nordamerika. Efter sjukdomar hade de ursprungliga 102 kolonisatörerna halverats på några månader, men efter att fler anslutit och samhället stabiliserats var man endast 20 år senare ca 2000 invånare. De första kolonisatörerna seglade över Atlanten på skeppet Mayflower och har gett upphov till den amerikanska högtiden Thanksgiving, en festhögtid som firades tillsammans med ursprungsbefolkningen, vars vänskap förmodligen bidrog till kolonins beständighet. År 1690 upptogs kolonin i provinsen Massachusetts Bay.

Utanför Plymouth finns ett levande museum, Plimoth Plantation, där repliker av kolonins byggnader och livsvillkor finns året runt. Foto:  Wikimedia Commons
Utanför Plymouth finns ett levande museum, Plimoth Plantation, där repliker av kolonins byggnader och livsvillkor finns att ta del av året runt. Foto: Wikimedia Commons

Läs mer: http://www.pilgrimhall.org/index.html
http://www.histarch.illinois.edu/plymouth/townpop.html
https://www.plimoth.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera