England: stor guldhalsring från bronsåldern hittad av metalldetektorist

I en plöjd åker i Cambridgeshire, sydöstra England, har en anonym metalldetektorist hittat och inlämnat en av landets hittills största påträffade halsringar. Denna som består av nästan enbart guld tros vara över 3000 år gammal, väger ca 730 gram och hittades endast 8 mil från den numera välkända bronsåldersbosättning vid Must Farm. Läs vårt inlägg om Must farm här. Guldringen är större än liknande som hittills påträffats, varför arkeologerna spekulerar i att ringen kan ha prytt ett djur i en ceremoniell kontext.

Läs nyheten: https://www.theguardian.com/science/2016/nov/28/spectacular-bronze-age-gold-torc-unearthed-cambridgeshire-field

I Sverige förekommer denna typ av halsringar både från brons- och järnåldern. En av de mest kända är den så kallade Havorringen vilken påträffades 1961 tillsammans med en rad andra fynd på Gotland vid fornborgen Havor. Guldringen som daterades till tiden omkring Kristi förödelse stals 1986 från Gotlands Fornsal (idag Gotlands museum) under ännu oklara omständigheter. Idag är brottet preskriberad men trots detta florerar än idag flera rykten om den fortfarande försvunna halsringen, bland annat att en nu avliden anställd ska ha stulit den.

Läs mer: http://www.helagotland.se/start/havorringen-gackar-20-ar-efter-den-svarta-junidagen-1830142.aspx

En kopia av Havorrringen som idag står utställd på Historiska museet. Foto: Historiska museet
En kopia av Havorrringen som idag står utställd på Historiska museet. Foto: Historiska museet
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera