Nya vikingamuseet Vikingaliv öppnar i Stockholm i april 2017

Ett nytt privat museum, Vikingaliv, slår den 29 april 2017 upp portarna på Djurgården i Stockholm. Initiativtagarna är bland annat historiker och människor från turismnäringen som länge fått frågor om vart Sveriges vikingamuseum ligger. Enligt Dick Harrison, en av initiativtagarna, är vikingatiden en av de mest missförstådda perioder i vår historia, där vi främst glömt bort den mörka historien och även helt uteslutit kvinnornas villkor. Konceptet tycks vara interaktivt där man får möta vikingar och ta del av levande berättelser i realtid.
Det nya museet ska stå på en 200 kvm stor utställningsyta och även inhysa ett kafé och en butik.

Läs nyheten: http://www.svd.se/nytt-museum-ska-krossa-vikingamyten
http://www.svd.se/nytt-vikingamuseum-oppnar-i-var

Museet har redan en egen hemsida, vikingaliv.se, där det går att läsa utförligt om tankarna bakom museet och vad du kan förvänta dig.

Foto: vikingaliv.se
Foto: vikingaliv.se

På hemsidan skriver man bland annat;

Idén till Vikingaliv kom av det stora internationella intresset för vikingatiden samt det faktum att det finns ett behov av att kunna uppleva vikingatiden på ett snabbt, modernt och intressant sätt, fortfarande utifrån en korrekt berättad historia. Utifrån detta har man format ett mycket erfaret och kreativt team som tillsammans skissat fram konceptet som kommer sätta vikingarna på Stockholms karta. Initiativtagarna består av Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, vd Ulf Larsson, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande.

Samt;

Målet med Vikingaliv är att kombinera en ambition att popularisera historisk forskning och nya arkeologiska upptäckter, med ambitionen att skapa en upplevelse som uppfyller höga krav på underhållning – och väcker nyfikenhet…
Du kommer också att möta en utställning som visar flera aspekter av vikingarnas verkliga historia: slavhandel och träldomens betydelse, plundring i väster, religiösa sedvänjor, kvinnornas framträdande roller som jordägare, initiativtagare och portalfigurer inom kristendomen, skapandet av makt, hantverket, pågående forskning och sensationella fynd som ännu inte har hittat sin väg in i läroböcker och vår nationella historia.

Vi på Arkeloggen ser med spänning fram emot ett besök och att följa detta spännande initiativ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera