Norge: detektorfynd av nio holkyxor från bronsåldern

På en icke-avslöjad plats i norska Stjørdal gjorde två bröder med hjälp av metalldetektor förra veckan ett stort depåfynd från bronsåldern. Fyndet bestod av 9 så kallade holkyxor, ett av bronsålderns mest karaktäristiska föremål, och en spjutspets. Området är känd för sina hällristningar och det nya fyndet stärker teorin om att platsen haft stor betydelse för ca 3000 år sedan.

Läs artikeln: http://www.bladet.no/nyheter/2017/01/27/Enormt-funn-fra-bronsealderen-i-Stjørdal-14126400.ece

Holkyxor tillverkades i gjutformar i brons och är det vanligaste arbetsredskapet som vi hittar från bronsåldern. Föremålet förkommer i stora delar av Europa och Mellanöstern och är vanligt förekommande i depåer, det vill säga medvetet nedgrävda föremål. Nedan en holkyxa funnen på Gotland.

Holkyxa från Gerum, Gotland. Foto: Elisabet Petterson, SHMM
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera