Digital plattform möjliggör för privatpersoner att varna för plundring

Kvinnan som medierna har döpt till rymd-arkeologen, Sarah Parcak, har nu lanserat en digital plattform med satellit-bilder på tusentals kvadratkilometer av Perus landyta. På denna kan man som privatperson, efter att ha tagit del av en instruktionsvideo, själv studera satellitbilderna. Till skillnad från vad de flesta mediekanaler rapporterar är sajten dock inte anpassad för upptäckten av nya arkeologiska platser, utan syftar endast till att upptäcka och rapportera om potentiell plundring. Först efter att man gått igenom ett större antal satellitbilder får man tillgång till ytterligare funktioner. Vad dessa utgörs av är dock ännu oklart.

Instruktionsvideo som lär dig leta efter plundringsgropar.
Aktiviteten där du studerar och klickar i om du ser plundringsgropar eller inte.

Då Peru utgörs av ett tätbevuxet område består många av satellitbilderna av bevuxen terräng. Om några veckor kommer dock även andra länder att kunna utforskas på sajten, och fram tills dess finns även mycket bra information om Peru att ta del av på sidan.
Syftet med plattformen, att skydda arkeologiska platser från plundring, är i sig mycket gott men involverar inga utgrävningar eller stora nya upptäckter som nyhetsmedierna antyder.

Besök plattformen: https://www.globalxplorer.org

Läs nyheterna:
BBC: ”Website crowdsourcar arkeologiska utgrävningar”
Forbes: ”Folk-vetenskap”
Live Science: ”Bli rymdarkeolog”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera