Blekinge: färgpigment på Gribshundens stävfigur ger unik inblick i medeltida krigsskepp

Skeppet Gribshunden som sjönk utanför Ronneby, då under dansk kontroll, år 1495 har väckt stor internationell uppmärksamhet de senaste åren. Dels på grund av dess välbevarade skick samt dess stävfigur som anses vara den äldsta från ett medeltida krigsskepp som någonsin bärgats. Nu visar analyser genomförda hos de danska konservatorerna att figuren även varit målad, något som tros ha varit ovanligt för denna typ av skepp. På grund av pigmentens dåliga skick går det inte att säga exakt vilka färger det rör sig om, men vissa indikationer tyder på till exempel rött och gult.

Läs artiklarna: http://www.sydostran.se/karlskrona/malad-gribshund-en-varldssensation/

Skeppet sjönk då den danska kung Hans var på väg till ett viktigt politiskt möte i Kalmar med bland andra Sveriges dåvarande riksråd Sten Sture d.ä. och uppmärksammades av flera samtida krönikörer. Kungen lämnade skeppet innan förlisningen men uppgifter finns om att ett flertal besättningsmän omkommit, även om inga mänskliga kvarlevor hittats vid vraket. Vraket ligger på 10 meters djup utanför Ronneby och har undersökts i omgångar sedan 60-talet. År 2015 bärgades skeppets stävfigur, ett ca 3,5 m långt fantasidjur med ett skrikande människohuvud i munnen. Skeppet tros vara döpt efter figuren som påminner om ett hunddjur.

Läs mer: http://www.blekingemuseum.se/pages/275

Stävfiguren bärgas år 2015. Foto: Blekinge museum
Planskiss över Gribshunden med placeringen för stävfiguren utsatt. Foto: Blekinge museum
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera