Irland: utgrävningar av katolskt mödrahem bekräftar uppgifter om hundratals begravda barn

Under ett antal år har Irlands regering arbetat med en utredningskommission som undersöker förhållandena som under större delen av 1900-talet rådde på landets så kallade mor- och barnhem, religiöst drivna institutioner för ogifta mödrar. Utredningen tillkom bland annat efter att en lokalhistoriker, Catherine Corless, undersökt ett sådant hem, The Bon Secours Mother and Baby Home, i irländska orten Tuam. Enligt uppgifter skulle 796 barn ha dött på hemmet mellan åren 1925-1961, men ingen vetat var de legat begravda. Corless misstänkte att samtliga begravts på hemmets bakgård, något som nu bekräftats av en arkeologisk undersökning på uppdrag av utredningen. Kvarlevorna härrör från barn i fosterstadiet till 3-årsåldern. Upptäckten har fått stor internationell upptäckt och allt fler röster höjs nu för att den irländska staten ska göra upp med sin mörka historia av katolska förbrytelser.

Läs artiklarna:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/massgrav-uppgravd-vid-irlandskt-modrahem/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/irland-utreder-uppgifter-om-massgrav/
https://www.nytimes.com/2017/03/03/world/europe/ireland-tuam-mother-and-baby-home.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3374922/The-house-tears-Secret-tapes-woman-spent-years-controversial-Irish-home-unmarried-mothers-reveals-unmarked-mass-grave-children.html

Mödrahemmen har funnits runt om i Irland fram till så sent som slutet av 90-talet, och enligt uppgifter ska de flesta barn som fötts på hemmet ha adopterats till katolska familjer utomlands. Kritiska röster har talat om svåra missförhållanden som rått på hemmet, och mörkertalet kring mödrar och barn som haft samröre med institutionerna anses vara stort på grund av skammen som fortfarande förknippas med situationen. Utredningen som tillsatts för att undersöka mödrahemmen misstänker dock att tusentals barn har begravts utan dödsattester och annan relevant information om när och var.

Hemmet i Tuam på 1920-talet. Foto: The old Tuam society

Enligt uppgifter om det statligt finansierade The Bon Secours Mother and Baby Home i Tuam tvingades ofta de mindre belevade mödrarna att arbeta för sitt uppehälle på hemmet, där även mödrar och barn hölls separerade. Barnen uppfostrades av nunnorna innan de adopterades, oftast utan moderns vetskap. I Irland finns flera organisationer som utövar påtryckningar på staten vilken beskylls för att ha underlättat för kyrkan att bedriva de omänskliga institutionerna, bland annat genom att ha sanktionerat adoptionerna. Detta samtidigt som de fortfarande vägrar lämna ut hemlighetsstämplat material rörande de katolska hemmen.

Scen från hemmet i Tuam på 1920-talet. Foto: adoptionrightsalliance.com

Läs mer: http://motherandbabyhome.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera