Egypten: unika 3000 år gamla statyer påträffade utanför Kairo

Vid platsen för den antika staden Heliopolis, i den nöstra delen av dagens Kairo, har tyska och egyptiska arkeologer hittat två större fragment av statyer som tros föreställa Ramses II och dennes sonson Seti II. Fynden påträffades nedsjunkna i vattendränkt mark, och anses ha haft kopplingar till sol-templet i Heliopolis. Huvudet som påträffats är tillverkat i kvartsit, och på grund av liknande fynd som gjordes 2006 vid utgrävningar av ett intilliggande soltempel tros statyn föreställa Ramses II. Om så är fallet planeras fyndet placeras utanför Kairos nya museum som öppnas under 2018. Nedan en film från fyndplatsen av Time Magazine.

Läs artikeln: http://news.nationalgeographic.com/2017/03/egypt-pharaoh-ramses-statue-discovered-cairo/

Heliopolis anses vara en av de äldsta egyptiska städerna och var fram till de första århundradena för vår tideräkning ett centrum för religiösa och vetenskapliga aktiviteter. Namnet kommer av den soldyrkan som var utbedd vid tiden, där guden Ra, senare Horus, stor i fokus. Farao Ramses II är en av de mest kända i egyptisk historia under vars styre landets områden expanderade och stora satsningar på arkitektur och infrastruktur genomfördes. Dennes mumie finns idag att beskåda på det egyptiska museet i Kairo.

Läs mer:
http://www.ancient.eu/Ramesses_II/
https://global.britannica.com/place/Heliopolis-ancient-city-Egypt

Foto: Getty images
Statyn av Seti II. Foto: Reuters
Ramses IIs mumie på museet i Kairo. Foto: Wikimedia Commons
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera