Västra Götaland: två halshuggna män från vikingatid påträffade i centrala Falköping

I samband med en shacktningsövervakning på Köttorget i Falköping påträffades i november förra året två vuxna män med respektive huvud placerade mellan deras knän. Arkeologerna från Västergötlands museum misstänkte att gravarna var från någon gång innan 1600-talet, då torget anlades. Men med hjälp av kol-14 har det visat sig att männen levde under slutet av 900-talet eller början av 1000-talet, det vill säga sen vikingatid. På grund av sin placering och den ovanliga behandlingen av kvarlevorna tror man nu att männen har avrättats och gravlagts utanför vad som man misstänker vara en kristen gravtradition. Gravarna är delvis samtida med de kristna som påträffats i Varnhem, samt med liknande gravar som hittats i närheten. Detta leder arkeologerna till att misstänka att kristendomen under denna period varit mer utbredd än man tidigare trott.

Läs artikeln och lyssna på inslaget: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6649223

Läs mer om perioden i fråga under vår tagg Vikingatid:
http://www.arkeloggen.se/category/vikingatid/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera