Gästblogg – Gülbin Kulbay, en keramisk tidsresa

Arkeologer ägnar sig ofta åt experiment som kan klargöra en fråga om teknik, resultat och därmed bakomliggande tankar kring en handling i förhistorien. Här berättar arkeologen Gülbin hur den skandinaviska gropkeramiska kulturen (ca 3500-2300 f.kr)  kan ha tillverkat sin keramik. Vill du gästblogga på Arkeloggen, skicka ett mail till info@arkeloggen.se

Mitt namn är Gülbin Kulbay och är arkeolog samt keramiker. För närvarande, under lågsäsong av fältarbete, bedriver jag keramikverkstaden ”studio gülbin”. I verkstan arbetar jag med experimentell arkeologi samt med samtida konsthanverk och bruksgods med inspiration från hela världen.

Foto: Gülbin Kulbay, Studio Gülbin

Förra veckan påbörjades experimentet av byggandet med en Gropkeramisk kruka med verktyg från naturen, detta för att experimentera med de metoder som möjligen nyttjades av mina neolitiska kollegor från Gropkeramiska kulturen.

Gropkeramisk keramiksskärva från Tråsättra. Den gropkeramiska kulturen levde av jakt och fiske och räknas till perioden ca 3500-2300 f.kr.
Foto: Arkeologerna

Allt är subjektivt så vi får se hur slutresultatet blir. Jag är verkligen intresserad av hantverket och hantverkarens perspektiv i tid och rum. För mig är tiden något flödande och att avgränsa sig till en tidsperiod är svårt och därför fokuserar jag på keramiken och tekniker från en hantverkares perspektiv. Tekniken jag använder i experimenten kallas N-teknik. Trots att jag använder modern lergods så har jag redan intressanta resultat. Vänligen observera att flintan, stenar och snäckan är sådant som kastats bort samt plockats på stränder. Så de är inte förhistoriska fynd från utgrävningar. Det är olagligt att ta fynd från förhistoriska platser.

Foto: Gülbin Kulbay, Studio Gülbin

Work in progress med Gropkeramik krukan. So far so good? De kommande dagarna kommer jag att glätta/polera ytan med sten och sedan dekorera med pinnarna och snäckan. Tekniken med att glätta/polera gör att ytan får en glans men medför också att partiklarna i leran gör godset mer stabilt så den inte går sönder. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör!

Foto: Gülbin Kulbay, Studio Gülbin

Och här är resultatet av Gropkeramiska krukan! Vad tycker ni? Mer dekoration? Tekniken som är använd är N-tekniken och verktygen jag har använt är de på bilden, mina händer och liten liten mängd vatten. Storleken på krukan är: ø 24 cm, h 23 cm. Glättningen av ytskiktet är gjort med den mörka stenen och insidan är bearbetad med den gråa. Insidan är minst lika viktig att arbeta med som utsidan av godset. Arbetet måste utföras på båda sidor för att hålla vid torkning men även vid bränning. Jag hade verkligen velat bränna den här i en gropbränning och experimentera men bränntekniker men jag tyvärr är det inte möjligt så jag bor inne i stan. Men mitt mål är att experimentera hela processen, från att plocka upp leran till bränning. Nästa steg är att göra liknande men mindre men också snabbare.

Foto: Gülbin Kulbay, Studio Gülbin

OK! Någon sa mer dekor och jag håller med, det blev så mycket bättre!

 

Kontaktuppgifter:

Instagram @studio.gulbin

studiogulbin@gmail.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera