Spanien: indikationer på mesolitisk kannibalism påträffade i grotta

I en grotta på Spaniens östkust, mellan Alicante och Valencia, har arkeologer hittat kvarlevor från ca 30 personer vars benrester bär märken från stenverktyg. Dessa typer av skär-spår och brandpåverkan har motsvarighet i fynd på djurben och enligt forskarna är detta starka indicier som tyder på att grottinvånarna, som levde på platsen för ca 10 000-9000 år sedan, har förtärt människor. De bakomliggande orsakerna till detta beteende skulle kunna vara rituella, men enligt forskarna anser man det förmodligen ha haft att göra med brist på föda, detta eftersom perioden präglas av bland annat kulturella förändringar som kan ha satt samhället i rubbning.

Läs artikeln: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4336984/Archaeologists-discover-ancient-cannibalism-Spain.html

Som så ofta är forskarnas artikel om fyndet i Journal of Anthropoligical Archaeology låst bakom en betalvägg, men för den som känner sig tillräckligt manad går den att ladda ner här: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278416516301702

Märken på de mänskliga kvarlevorna. Foto: Juan V. Morales-Pérez
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera