Östergötland: munkarnas fiskdamm påträffad i Linköping

Det arkeologerna först trodde var en källare från 1500-talet tros nu istället ha varit del av en äldre dammkonstruktion från tiden för fransiskanerkonventet i Linköping. Dammarna, som hittats tidigare, har varit ca 12×5 meter stora och alltså haft tillhörande träskodda behållare, där man nu hittat rester efter kräftor och fisk. Uppgifter om fiskdammar förekommer ofta i klostermiljöer, där fisk spelade en viktig roll under fastan. Dessa har dock sällan undersökts arkeologiskt, varför fyndet i Linköping tillför ny, viktig kunskap.

Läs artikeln: http://corren.se/nyheter/linkoping/nya-fynden-som-kullkastar-teorin-om4569804.aspx

Klostret i Linköping grundades i slutet av 1200-talet, och länge var dess placering omtvistad. Nyligen hittades dock rester efter det medeltida klostret. Läs vårt inlägg om detta här: http://www.arkeloggen.se/2015/11/20/linkopings-medeltida-franciskaner-konvent-funnet-tillslut/

Träkonstruktion som tillhört fiskdammen. Foto: Arkeologerna
Träränna som tillhört konstruktionen. Foto: Arkeologerna
Foto: Arkeologerna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 454 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss