Södermanland: 1600-talsvrak vid Dalarö indentifierat som skeppet Bodekull

Skeppet som hittades 2003 av en grupp amatördykare har sedan sin upptäckt gått under namnet Dalarövraket. Nu har dock forskaren Niklas Eriksson vid Stockholms universitet lyckats identifiera den vid sitt rätta namn; Bodekull. Bodekull ingick i mitten av 1600-talet i kronans flotta och sjönk i oktober år 1678. Skeppet gick på grund efter att ha gjort en resa till en kvarn i Fagerholmen där mjöl till den svenska flottan lastades och sedan lyckades räddas undan förlisningen. I anslutning till det 20 meter långa vraket har dykarna hittat kanoner, vapen och en stor mängd flaskor, men då dykförbud numera föreligger finns inga planer på ytterligare undersökningar.

Skiss av det så kallade Dalarövraket, Bodekull. Foto: Statens maritima museer

Läs artikeln: http://www.blt.se/karlshamn/fartyget-bodekull-ar-hittat/

Analyser av skeppets träkonstruktion tyder på att England kan ha varit tillverkningsort, något som också styrks av fyndet av keramik prydda med engelska vapensköldar. Nedan ses en video från Statens maritima museer.
Läs även mer här: https://www.sjohistoriska.se/marinarkeologi/vrak-i-ostersjon/dalarovraket

Vid Dalarö genomförs även så kallad Vraksafari där allmänheten tas med på havet och på en videoskärmarna får följa när en dyk-robot filmar vraken.
Läs mer om detta här: http://www.dalaroskeppsvrak.se

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 398 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss