Egypten: fynd av flertalet mumier ger förhoppningar om ökad turism

De senaste åren har Egypten medvetet satsat på nya arkeologiska fynd som ett led i viljan att återupprätta landets turism-industri, vilken tagit skada av de politiska oroligheterna som pågått sedan 2011. Den senaste i raden av ”upptäckter” gjordes förra året av en grupp studenter med hjälp av markpenetrerande radar i provinsen Minya, 25 mil söder om Kairo. Platsen har nu börjat undersökas och visar sig vara en serie begravningskamrar med hittills 17 mumifierade kvarlevor. Gravarna dateras till Egyptens grekisk-romerska period, dvs århundradena före och efter Kristus och tillhör både män, kvinnor och barn. Enligt de egyptiska arkeologerna har man endast börjat att undersöka katakomberna och mycket arbete återstår.

Några av de påträffade mumierna. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Läs artikeln: http://www.aljazeera.com/news/2017/05/archaeologists-uncover-17-mummies-central-egypt-170513163646866.html

Turismen i Egypten har sedan 2011 gått från ca 15 miljoner besökare om året till endast 5 miljoner år 2016. Detta har lett till olika försök att genom nya utgrävningar och nya fynd locka tillbaka turister till landet. Kritiska röster har dock höjts mot utgrävningar endast i turism-syfte, medan andra försvarar detta med faktumet att turismen är en av landets bärande ekonomiska grenar samt att man på detta vis undviker plundring.

Läs mer om turismen och arkeologi-läget i Egypten här: http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/04/lonely-pyramids-giza-egyptian-tourism-falling-170418050241421.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 85 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss