England: utgrävning av vikingars vinterläger tyder på storskalig samhällsverksamhet

I dagens Torksey, utanför Lincoln i nordöstra England, har arkeologer från Sheffields och Yorks universitet under en lägre tid undersökt ett stort vikingatida läger. Detta, som med hjälp av bland annat anglo-saxiska krönikor dateras till åren 872-873 e.kr, har visat sig vara större än någon av de samtida städerna i området och huserat såväl män, kvinnor och barn. På platsen har arkeologerna funnit en stor mängd spelpjäser, verktyg för träbearbetning, ugnar, mynt och nedsmält silver och guld. Enligt forskarna var etablerandet av det stora lägret en ny företeelse, där tidigare endast mindre grupper av skandinaver härjat längs kusterna, och en tydlig markering av vad som komma skulle. Resultaten av undersökningarna har publicerats online och är öppen att läsa för alla.

Läs den vetenskapliga artikeln här: Cambridge Press

Samtliga bilder är hämtade från artikeln.

Lägrets läge i till floden Trent, Lincolnshire.
Söljor. Foto: Fitzwilliam museum, Cambridge
Dekorerade tyngder. Foto: Fitzwilliam museum, Cambridge
Klippta, arabiska mynt. Foto: Fitzwilliam museum, Cambridge
Verktyg för träbearbetning. Foto: Lincoln museum
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 578 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss