Afrika: 300 000 år gammalt homo sapiens-fynd utmanar gamla teorier

I en grotta vid Jebel Irhoud, västra Marocko, har forskare sedan 60-talet hittat kvarlevor efter tidigare människosläkten. De senaste i raden tillhör ca 5 individer vilka har identifierats som en tidig del av släktet homo sapiens. Dessa har nu daterats och tros vara ca 300 000 år gamla, och eftersom den förhärskande teorin gör gällande att homo sapiens utvecklades för ca 200 000 år sedan i de östra delarna av dagens Afrika utmanar de nya fynden hittills vedertagna uppgifter. I grottan har man även påträffat en rad pilspetsar och verktyg i sten, samt ben från gasell.
Trots det uppseendeväckande fyndet är många experter dock försiktigt skeptiska till dess relevans, och menar att perioden i fråga är en mycket komplex sådan där flertalet grenar ur släktet homo levde sida vid sida. Hur dessa under tidens lopp sedan kom att utvecklas till den moderna människan är fortfarande omtvistat.

Ett käkben från en av individerna vid Jebel Irhoud. Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA, Leipzig
Stenverktyg från Jebel Irhoud. Foto: Mohammed Kamal, MPI EVA Leipzig

Läs artiklarna:
https://www.theguardian.com/science/2017/jun/07/oldest-homo-sapiens-bones-ever-found-shake-foundations-of-the-human-story?CMP=share_btn_fb

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/homo-sapiens-betydlig-aldre-an-vantat-1

Nyligen skapade ett mycket äldre fynd från dagens Bulgarien liknande rubriker. Läs mer om detta i vårt inlägg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 192 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss