Libyen: romersk villa med omfattande mosaiker grävs ut i staden Ptolemais

I den antika staden Ptolemais, namngiven efter den egyptiske faraonen Ptolemaios, har ett polskt team av arkeologer upptäckt en större villa som dateras till 300-talet e.kr. I den 600 kvm stora villan har man bland annat hittat en mängd välbevarade mosaiker, vilka avbildar scener ur den romersk-grekiska mytologin, samt vad som förefaller vara en lamp-verkstad. I verkstaden påträffades även en större mängd brons- och silvermynt, förmodligen en del av verksamheten. Bland övriga fynd finns statyer, lampor och diverse husgeråd.

En av villans mosaiker som visar den sovande Ariadne, ur berättelsen om Dionysius. Foto: Miron Bogacki
En av mosaikerna bär namnet Leukaktios. Foto: Miron Bogacki
Oljelampa som visar en gladiatorkamp. Foto: Miron Bogacki
Över 500 bronsmynt, sestertier, påträffades i villan. Foto: Miron Bogacki

Läs artikeln: http://www.haaretz.com/archaeology/1.794244

Ptolemais grundades av grekiska kolonisatörer på 700-talet f.kr och förstördes slutligen av araberna på 600-talet e.kr. Under romerskt styre var staden en av de viktigaste handelsstationerna längs Medelhavet och sedan 2001 har Warszawas universitet undersökt staden. Projektet har en egen hemsida, med nyheter, bilder och video. Se en av dem nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 112 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss